Σάββατο 16 Ιουνίου 2007

Τυφλή η Ελλάδα στον Αυτισμό;

Πρόσεξα ότι οι περισσότερες παραπομπές του Goggle προς τις ΚΡΙΣΕΙΣ είναι για τα λήμματα Άσπεργκερ και αυτισμός. Πρόκειται για ενα μεγάλο ζήτημα για το οποίο έχω ιδιαίτερη άποψη και ενδιαφέρον.


Ο αυτισμός, ή το αυτιστικό φάσμα, είναι μία αναπτυξιακή διαταραχή, μία «
ισόβια τύφλωση του νου». Με απλά λόγια τα άτομα με αυτισμό έχουν δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση, παρουσιάζουν στερεότυπη συμπεριφορά, και έχουν προβλήματα στην επικοινωνία, και κυρίως στο λόγο. Στο αυτιστικό φάσμα παρουσιάζεται μεγάλη ποικιλία και δεν υπάρχουν δύο ίδια αυτιστικά άτομα. Οι αιτίες του αυτισμού είναι ακόμη άγνωστες, αν όμως η διαταραχή διαγνωστεί ενωρίς, μπορεί να γίνουν πολλά, και το άτομο με αυτισμό να ζήσει μία καλή ζωή.

Στην άκρη του φάσματος βρίσκονται τα άτομα με το Σύνδρομο Άσπεργκερ, τα οποία έχουν περιορισμένες δυσκολίες προσαρμογής, αλλά μπορεί να διαθέτουν εξαιρετικά χαρίσματα. Εικάζεται ότι ο Μπιλ Γκειτς της Microsoft (ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου), ο Αϊνστάιν, και ο Νεύτων μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με Άσπεργκερ.


Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν
50,000 αυτιστικά άτομα, αλλά δυστυχώς η υποστήριξη της πολιτείας είναι πολύ χαμηλή, κάτι που έχει φέρει τους γονείς σε απόγνωση. Μερικοί αυτενεργούν. Πρόσφατα ιδρύθηκε ο Ελληνικός Σύλλογος για το Σύνδρομο Άσπεργκερ (Ελ.σ.σ.Α). Όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι του Συλλόγου, υπήρξαν γονείς που, από τις πληροφορίες που υπήρχαν στο site, κατάλαβαν για πρώτη φορά τι μπορεί να συμβαίνει στο παιδί τους.

Ένα συγκινητικό βιβλίο για το θέμα είναι το
Ποιος Σκότωσε τον Σκύλο τα Μεσάνυχτα. Ένα έξοχο μυθιστόρημα, με τον κόσμο ιδωμένο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού με Άσπεργκερ. Σε λίγες μέρες θα γράψω κάτι γι΄ αυτό.

Τέλος λεω γενικότερα ότι οι μαθησιακές δυσκολίες, που οφείλονται σε αναπτυξιακές διαταραχές, είναι μία
βουβή επιδημία, και 1 στα 6 παιδιά στον κόσμο (δηλαδή 4 παιδιά σε μία τάξη δημοτικού των 24) παρουσιάζει σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες!

3 σχόλια:

2002odyseia είπε...

Δυστυχως χρησιμοποιοντας μια λεξη απο τον τιτλο αυτου του εκπληκτικου βιβλιου τα ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ τα εχουν ολοι οι ελληνες πολιτικοι και οχι μονο για τον αυτισμο αλλα και για ολες τις αναπτυξιακες διαταραχες,η νομοθεσια για αυτα τα ατομα δεν ειναι μονο τυφλη αλλα και κουφη και δυστυχως "ανυπαρκτη'
Προτινω να τους αφιερωσουμε λοιπον το τραγουδι "Ελλαδα θυμησου ειμαι καιεγω παιδι σου...ποτε θα μαθεις να αγαπας..."

Ανώνυμος είπε...

Eιμαι μια Ελληνιδα ενηλικας με το Συνδρομο Ασπεργκερ και μπορω να σας πω, πως για την Ελλαδα εμεις οι ενηλκες δεν ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ! Ναι δεν υπαρχουμε διοτι ολα γυρο απ τον Αυτισμο και το Συνδρομο Ασεργκερ που θεωρητε στην ακρη του φασματως εχουν επικεντροθει στα παιδια και τους εφηβους. Γιατι; Απλα, διοτι σαν ενηλικες που εχουμε την ικανοτητα της ομηλιας υεωρουν λοι πως δεν εχουμε αναγκη καμμιας προσοχης, χωρις βεβαια να εχει σκεφτει κανεις πως αν καποιος μιλα δεν σημενει οτι μπορει και να 'επικοινωνισει' ολα οσα νιωθει, σκεπτεται, θελει, χρειαζετε, ξερει, μπορει, κτλ. Το οτι βγαζω λεξεις απο το μυαλο μου και τις ενωσα και κανω προτασεις δεν σημαινει οτι μπορω και να μεταφρασω ολα τα ανω σε λεξεις και να τις πω, και να εξωτερικευσω τις αναγκες μου... Εμεις οι ενηλικες δεν εχουμε καμμια κατανοηση απο τους αλλους, καμμια βοηθεια, και υποστηριξη διοτι σαν ενηλικες ολοι περιμενουν οτι εχουμε ξεπερασει το προβλημα του Αυτισμου και τα καταφερνουμε ολοι οπως και ο Μπιλ Γκειτς η και ο Αινσταιν. Ναι, εχω δεικτη νοημοσυνης οσο και ο Αινσταιν (εχω IQ 142) αλλα δεν ειμαι μαθηματικος, εχω αλλες ικανοτητες που δυστυχως σαν γυναικα με Αυτισμο κανεις δεν ενδιαφερετε να παρατηρησει... θελετε να μαθετε πιο πολλα ελατε στο ΕΛΛΗΝΕΣ ASPERGER www.aspergerhellas.gr / www.aspergerhellas.org

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ είπε...

Δυστυχώς έχετε δίκιο και σας κατανολς απόλυτα. Ολες οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης έχουν κοινό στόχο και ελπίζω το τοπίο ν΄αλλάξει. Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις σας.